درباره کشور
کشور عراق که نام رسمی آن جمهوری عراق است، کشوری در منطقه خاورمیانه است. پایتخت این کشور شهر بغداد است. این کشور در جنوب با کشورهای عربستان سعودی و کویت، در غرب با اردن و سوریه، در شرق با ایران و در شمال با ترکیه همسایه است. همچنین در جنوب، مرز آبی کوچکی با خلیج همیشه فارس دارد.
معرفی کشور عراق
سرآغاز تمدن کهن بینالنهرین دو رودخانه مشهور دجله و فراتاند که از شمال این کشور به جنوب آن روان هستند و با پیوستن به رود کارون، اروندرود را تشکیل میدهند و سرانجام به خلیج فارس میریزند. کشور عراق، تمدن و فرهنگ دیرینه و پرباری دارد. چند هزار سال پیش از میلاد، سومریان، اکدیها وآشوریها نخستین تمدنهای باستانی عراق را بنیاد نهادند. پس از آن این منطقه بخشی از قلمرو هخامنشیان،سلوکیان، اشکانیان، ساسانیان، و امپراتوری روم بود.
پس از سرنگونی حکومت امویان و روی کار آمدن عباسیان پایتخت خلافت اسلامی از شام (در سوریه) به عراق (شهر بغداد) آورده شد. بعدها حکومت عباسیان نیز با حمله مغولان از هم پاشید. این کشور بارها میان ایران و عثمانی دست به دست شد و در نهایت در سال ۱۹۱۹مستعمره بریتانیا شد و در سال ۱۹۳۲ استقلال یافت. کشور عراق یکی از کشورهای دارای منابع بزرگ نفت است. این کشور ۱۴۳ میلیارد بشکه ذخایر نفتی تایید شده دارد.
آب و هوای عراق
آب و هوای این کشور (به جز مناطق شمالی آن) عمدتاً صحرایی است که زمستانهای خنک و گاه سرد و تابستانهای خشک و گرم و آفتابی دارد. در اکثر نقاط این کشور دمای هوا در تابستان به ۴۰ درجه و در برخی مناطق به ۴۸ درجه سانتیگراد میرسد. دمای هوا در زمستان به ندرت بالای ۲۱ درجه میرود و گاها بین ۱۵ تا ۱۹ درجه و در شبها حدود ۲ تا ۵ درجه است. مناطق کوهستانی شمال این کشور اغلب از زمستانهای سرد با بارش برف و باران برخوردار است که گاهی موجب طغیان رودخانهها میشود. بهطور معمول میزان بارندگی در این کشور کم است.
فرهنگ و آداب مردم
این کشور قومیتهای گوناگونی را در خود جای داده است و ساکنان آن را عرب، کرد، لر، ترکمن، آشوری، کلدانی، مندایی و صابئین و غیره تشکیل میدهند. کردها در نواحی شمال و شمال شرقی که به کردستان مشهور است زندگی میکنند و از لحاظ فرهنگی. زبانی و طرز پوشش با عربها متفاوتند.
عربها ۷۵٪-۸۰٪، کردها ۱۵٪–۲۰٪، ترکمنانان، آشوریان و غیره نزدیک ۵٪ از جمعیت عراق را تشکیل میدهند. همچنین حدود ۶۰٪-۶۵٪ درصد مردم عراق شیعه، ۳۲٪-۳۷٪ درصد سنی و ۳ درصد مسیحی و پیروان دیگر ادیان هستند.
اهمیت مذهبی کشور عراق
اهمیت این کشور نزد شیعیان، بیش از هر چیز، به مرقد ۶ تن از ائمه شیعه در شهرهای نجف، کربلا، کاظمین و سامرا و نیز وجود مکانهایی مثل مسجد کوفه و مسجد سهله است. وجود مرجعیت دینی و حوزه علمیه نجف نیز بر اهمیت آن افزوده است. وقایع تاریخی مهمی، همچون جنگ جمل، صفین، نهروان، واقعه کربلا و قیام مختار نیز در عراق به وقوع پیوسته است.
اربعین در کربلا
بزرگترین اجتماع شیعیان جهان در ایام اربعین در شهر کربلا شکل میگیرد. در این ایام بسیاری از شیعیان از کشورهای دیگر در قالب کاروانهای زیارتی وارد عراق میشوند. زائران با پای پیاده از شهرهای مختلف از جمله نجف راهی شهر کربلا شده و هیئتهای بسیاری با برپایی ایستگاههایی در طول مسیر نجف تا کربلا از زائرین و عزاداران پذیرایی میکنند. قیمه نجفی جزء معروفترین نذریهای شیعیان نجف است که در ایام محرم و اربعین میان عزاداران پخش میشود.
رابطه با ایران
روابط سیاسی بین دو كشور ایران و عراق قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، متشنج بود ولی پس از امضای قرارداد الجزایر در سال ۱۹۷۵ روابط بهبود نسبی یافت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی روابط بین دو كشور از سوی صدام متشنج شد و در تاریخ ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ جنگ تمام عیار با پشتیبانی كشورهای همسو با صدام، علیه جمهوری اسلامی شعلهور شد و بمدت هشت سال این جنگ خانمان سوز ادامه پیدا كرد.
پس از پایان جنگ و اتخاذ موضع بی طرفانه توسط جمهوری اسلامی در مسئله اشغال كویت توسط ارتش عراق و سپس در جنگ دوم خلیج فارس، روابط سیاسی بهبود نسبی پیدا کرد تا سرانجام رژیم بعث در سال ۲۰۰۳ توسط امریکا و متحدانش ساقط گردید. در سالهای پس از سقوط صدام و با اتخاذ سیاست مدبرانه و بشردوستانه جمهوری اسلامی ایران، روابط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بین دو كشور گسترش پیدا كرد. در حال حاضر با استقرار دولت قانونی در عراق این روابط درهمه زمینه ها رو به گسترش و تقویت میباشد .