طاق کسری که از آن با عناوینی مانند طاق خسرو، ایوان خسرو و ایوان مدائن نیز یاد میشود، یکی از زیباترین آثار تاریخی به جا مانده از دوران حکومت ایران باستان به شمار میرود که پس از گذشت سالهای طولانی امروزه در کشور عراق قرار دارد. این اثر تاریخی برجسته را میتوان یکی از ارزشمندترین بناهای به جا مانده از زمان حکومت ساسانیان دانست.

طاق کسری از برجستهترین نمونههای معماری ایران باستان است که امروزه در کشور عراق قرار دارد
بر اساس متون پهلوی به جا مانده از زمانهای دور، کاخ کسری و ایوان مدائن در زمان پادشاهی شاپور اول، یکی از پادشاهان مشهور ساسانی ساخته شدند؛ اما بسیاری از باستانشناسان زمان ساخت این بنای تاریخی را مربوط به دوره حکومت اشکانیان میدانند و گسترش، بازسازی و توسعه این بنا را به زمان حکومت ساسانیان و زمان پادشاهی انوشیروان دادگر نسبت میدهند.
بنای طاق کسری شباهت زیادی به دیگر آثار تاریخی به جا مانده از سده سوم میلادی دارد، به همین دلیل این بنا را نمونه برجسته از معماری دوره ساسانی میدانند. قدمت این بنا به حدود ۲۰۰۰ سال میرسد. طاق کسری که در حال حاضر در ساحل شرقی رود دجله قرار دارد، بلندترین طاق خشتی جهان بدون قالب، ساخته شده به دست انسان در زمان باستان محسوب میشود. ارتفاع ایوان مدائن در حدود ۳۷ متر، عرض دهانه آن ۲۵ متر و عمق آن در حدود ۵۰ متر و نمای آن پوشیده از آجرهای زرد رنگ است.
